Rydsgård

 

 

 

Sägen om Ehrenbuschs julresa

 

Godsherren Joakim Ehrenbusch blev ägare till Rydgård 1683 och om honom finns det bland annat en sägen om en resa på julnatten från Malmö hem till hans huvudsäte Rydsgård.

 

Efter gästabudet på Malmöhus slott där Ehrenbusch varit gäst hos generalguvernören Rutger von Ascheberg for han hem till Rydsgård med sin släde i julnatten. Mycket snö hade fallit och vägen var svårframkomlig. Därför valde han att köra söderut ned till kusten för att åka på strandkantens is till Abbekås och därifrån ta sig norrut hem till Rydsgård.

 

Trött och mätt efter det präktiga julkalaset, somnade han i släden och vaknade inte förrän han kommit ut till havs, söder om Stavsten. Där var det så strömt att isen brast och hela ekipaget hamnade i vattnet. Ehrenbusch trodde att hans sista stund hade kommit, och anropade vår Herre om hjälp. Om han klarade sig med livet i behåll lovade han att skänka två gårdar till Trelleborgs kyrka. Som han uttalat löftet, kom skacklarna till hans släde upp ur vaken. Ehrenbusch grep tag om slädens skacklar och lyckades med deras hjälp ta sig upp och skyndade sig sen in mot land för att inte frysa ihjäl.

 

Han klarade sig helskinnad ur äventyret men uppfyllde han inte hela löftet. Istället för att som utlovat donera två gårdar donerade han endast en gård till kyrkan.

 

Sägnen berättar att som straff för att han bröt sitt löfte till vår Herre måste Ehrenbusch var julnatt fara hem till Rydsgård var och ändra sitt donationsbrev. När Ehrenbusch ska besöka Rydsgård spänns hans kista ovan på slädens skacklar vilka släpar i marken. Han får inte frid i sin grav förrän löftet är uppfyllt.

 

Ehrenbusch ligger sedan 300 år begraven i ett gravkor i Trelleborgs kyrka där man också kan beskåda slädskacklarna som står lutade mot väggen.

 

   

 

   Adress Telefon Telefax E-post Hemsida
 

274 62 Rydsgård

0411-462 34 0411-462 58   info@rydsgaard.se  www.rydsgaard.se